dissabte, 13 d’abril del 2024

Via Xustiyou a la paret de la Ruïra

Desde fa mes de 30 anys que hi pujo per la pista de Fontalba a fer ski de muntanya o a escalar a la Dent d'en Rosell sempre em fixava en aquesta paret i no entenia com no hi havien vies per aqui.





Doncs mirant a la xarxa resulta que en Quim Gil si que en te una d'oberta. I que l'any passat s'en van obrir un parell mes.


Fem canvi de plans sobre la marxa i ahir la vem fer i ens va agradar força.Patim una onada de calor i aqui em encertat de ple.


Aproximació molt curta i en uns 20 minuts ja hi som al esperonet que accedeix a la xemeneia.
Primers dos llargs completament equipats amb parabolts i alguns pitons, ens menan a un gran feixa amb arbres. 
Aqui hi trobem un rembló testimonial del pas de gent molt valenta de l'época. 



A partir d'aqui la via va de dretes a esquerra salvant relleixos en tres llargs fins a topar amb el crestall de sortida.


Al final fa dos llargs per l'esquerra d'una aresta molt maca. Arrivant al cim amb vistes expectaculars.


Via completament equipada amb parabolts de 10 i de 8 amb pitons i alguna llaçada. Nomes el 4 llarg es una mica lios i desequipat. Amb un joc de totems ja farem.


 Oberta per D. Martinez, A. Rafart, X. Goemz, J.Font, S. Martinez amb la col-laboaració de J. Arxé, P. Pineda i Núria Rodriguez el 26 de decembre del 2023.
 

Recomanable i elegant itinerari per gaudir d'aquesta paret del Pirineu.


El nom ve donat perque la via els ha semblat chustilla i al poble tenen el tipic alcohòlic que li diuen tachiyou....una barrega dels dos. Aixi quedara per la historia aquest simpatic nom.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada