dilluns, 8 de maig del 2023

Via El Moti de les Dones (Via nova) a la Tortuga de la Mora Comdal

El 10 de gener de 1918 iniciava a Barcelona el Motí de les Dones, una vaga organitzada i secundada exclusivament per dones.

L'espurna de la revolta va començar quan la Junta de Subsistències va imposar un preu al carbó que els botiguers rebutjaven. L'augment del carbó a un preu més gran a un 33% a l'acordat per la Junta, va portar a la ràbia de la població. El que va començar com una reivindicació pel preu del pa i els productes bàsics de subsistència, es va transformar ràpidament en una protesta que es va allargar 16 dies amb vagues, protestes i manifestacions per tota la ciutat, i van ser les dones treballadores, entre 13 i 30 anys, els que van començar a mobilitzar-se i van liderar el moviment de protesta.

Durant els dies que es va allargar la gran vaga, prop de 300.000 dones van secundar les protestes i es van tancar més de 300 fàbriques, a més d'aconseguir paralitzar els llocs de distribució de mercaderies i aliments i tancar botigues, teatres i comerços. Les líders del motí es van negar a deixar participar els homes en les manifestacions, allunyant-los al·legant que podien ser policies. També es va rebutjar una convocatòria de solidaritat sorgida dels estudiants universitaris.

La segona setmana de protestes, amb la ciutat sencera aixecada i amb el governador civil destituït, va arribar el torn a la repressió, única via que van trobar els governants per sufocar les protestes. Es va declarar "l'estat de guerra" a la província de Barcelona i es va treure l'exèrcit a custodiar els mercats i comerços, les tropes van inundar els carrers i es van instal·lar metralladores en diversos punts estratègics aconseguint dissoldre el gruix de les protestes.




El dissabte 26 de gener, el nou governador va assumir el càrrec acceptant les reivindicacions, reduint els preus de productes bàsics i anunciant sancions a aquells comerciants que no l'acatessin. Les dones van tornar a les fàbriques i centres de treball, havent aconseguit demostrar la seva força i determinació i havent aconseguit que gran part de les seves demandes fossin escoltades i acatades.




És el dia de la Dona, 8 de març del 2023 i ens apropem a finalitzar el nostre projecte.




Ens trobem que el diedre que volíem fer és una canal terrosa i no gaire bonica, així que optem per atacar l'esperó de la seva dreta en un sol atac deixant dos llarguets ben equipats i de ben fer.
Recomanable algun friend.





Via oberta el 8 de març del 2023 per Joan Vidal i Sergi Villar.





2 comentaris:

  1. Bufa ! quanta feina ens esteu posant ! aquestes vies es veuen treballoses, de mirar on t'agafes i assegurar on puguis....ai, ai ai que patirem !

    ResponElimina
    Respostes
    1. No pas Jaume, nomes s,ha de mirar be la Mahsa Amini. Aquesta amb diferencia es una mica mes difícil, pero en Joan l,ha netegat ben be hi ha quedat super. Les demes fan un bon complement perque la jornada quedi auténtica.

      Elimina